Botswana

Toen God de Hippo schiep, plaatste Hij hem op het land, bij de andere grote dieren. Maar na korte tijd klaagde de Hippo bij God; ‘ik wil in het water zijn, de zon is te sterk voor mijn huid’. Maar God was resoluut, de Hippo hoorde op het land. Na verloop van tijd klaagde de Hippo opnieuw, ‘ik moet in het water God!’. ‘Nee’, zei God, ‘want als ik jou in het water zet, Hippo, dan eet jij alle vissen op, je bent veel te groot voor in het water’. Hierop beloofde de Hippo enkel gras te zullen eten en nooit een visje. God ging overstag. En ten teken van zijn belofte toont de Hippo tot op de dag van vandaag met enige regelmaat zijn wijd opengesperde mond richting de hemel, om te laten zien dat er geen vis in zit…IMG_1723

We zijn in Botswana, de Okavanga Delta. Aan het woord is Toy, onze gids en tevens poler, kapitein van de Mokoro, een uitgehouwde boomstam. Langzaam glijden we over de Okavanga River van waaruit de beroemde delta gevoed wordt. Toy is aanvankelijk verlegen, maar eenmaal ver op de rivier vertelt hij honderduit over de rivier, haar mythen, haar krachten, haar gevaren en het (bij)geloof, zoals het verhaal van de Hippo. Onderwijl schieten de krokodillen langs ons het water in en doet de Hippo hij belooft heeft.

Toy Story

Botswana ademt natuur en wildlife. Tot vrij recent leefden dieren hier in totale vrijheid. Helaas is ook hier gebleken dat de enige wijze waarop het wildleven behouden kan worden is bescherming in National Parks. Het land kent een wat complexe structuur met verschillende beschermde gebieden, elk met een eigen doel, maar vrijwel altijd op toerisme gericht. En dat bestaat in Botswana in alle segmenten. In Maun, het epicentrum van safari-toerisme, is alles mogelijk. Invliegen in de Delta, bootsafari’s, jacht-safari’s, game-drives, alles. Maar je kan gelukkig ook gewoon midden in de Delta kamperen.

Safari rijden in Botswana voelt net wat anders dan elders. De reputatie snelt vooruit en je waant je in een wildlife paradijs. Elke boom is de schuilplaats van tenminste een luipaard en zeldzaam vreemdgebekt vogeltje, je bent tenslotte in Botswana. En het is waar, je rijdt door moeras en grasland, dan weer door een dicht bos of open vlakte en er is áltijd wat te zien. Nou, niet altijd. Niet zelden is de wens vader van de gedachte wanneer we met ingehouden adem inzoomen op wat dan toch een boomstronk blijkt te zijn. ‘Oh, ik zou durven zweren dat…’ Wat we wel altijd juist diagnosticeren is de olifant.

Common sense
Common sense

We schrijven 13 december 2014. We zijn een uur of 3 aan het rijden door Moremi Game Reserve, in het hart van de Okanvanga Delta. We hebben die ochtend al veel olifanten gezien, Botswana geniet een érg gezonde olifantenpopulatie. Het seizoen brengt veel jongen en de kuddes zijn groot, het zijn imposante optochten. Wanneer we van links uit het grasland een olifant de weg zien naderen, stoppen we, motor uit. Wat we niet goed hebben gezien is dit slechts de voorhoede van een grote kudde betreft en voor we het goed en wel beseffen steekt de ene na de andere olifant kort voor onze auto de weg over. Iets te dichtbij naar onzer beide smaak.

Dan doemt er in de linker buitenspiegel een onheilspellende vlek op. Een hele grote, dikke, grijze  vlek, met slagtanden. We zijn beide geen bioloog en hebben te weinig safari gereden om de situatie direct juist in te schatten, maar dat deze testosteron-bundel niet vrolijk is maakt hij vrij duidelijk. Hij zwaait met hoofd en slurf en trompettert een hels lawaai. Als ie nu met zijn oren gaat flapperen is het mis, zeggen we tegen elkaar. En hij begint met zijn oren te flapperen. Direct daaropvolgend begint hij te rennen, richting onze auto. Er rent een hele grote, briesende olifant richting onze auto.

De mannetjes olifant is voor het geoefende oog op basis van uiterlijke kenmerken gemakkelijk te onderscheiden van het vrouwtje
De mannetjes olifant is voor het geoefende oog op basis van uiterlijke kenmerken gemakkelijk te onderscheiden van het vrouwtje

Naderhand hebben we deze situatie uitgebreid geëvalueerd. Wat ging er goed en wat ging er beter. Vooral onze coping-strategie hebben we eens onder de loep genomen. Dat de angst er goed inzat hebben we direct durven toegeven, maar hoe hebben we daar op individueel niveau invulling aan gegeven? Marijn wilde op het moment supreme het liefst het autoraam dichtdoen om daarna de auto te verlaten. De ratio hierachter heeft zij niet kunnen toelichten. Ikzelf heb mijn autogordel omgedaan en ben onderuit gezakt in de voorstoel, minstens zo effectief.

Wat we werkelijk hebben gedaan, is helemaal niets. Omdat we dat zo gelezen hebben, of omdat we verstijfd waren van angst? De olifant draaide op het allerlaatste moment weg van de auto, we voelden de Toyota schudden. Navraag bij de parkranger leerde ons dat het waarschijnlijk de bijziendheid van de olifant is geweest. En dat die grote, groene olifant met de daktent op zijn rug dus toch geen concurrentie was. (Na dit lesje nederigheid beschouwt Marijn momenteel de dagen als geslaagd wanneer we géén olifant zijn tegengekomen)

We slijten onze dagen in de National Parks, een enorme luxe. Door de overgang lente/zomer zien we overal naast de volwassen exemplaren wild ook de jongen. Nadeel is dat dit seizoen tevens de start van de regens betekent. Zo rond 4-5 uur in de middag wordt  de lucht in rap tempo diep grijs tot zwart. Je ziet het onheil letterlijk aankomen en elke avond raast een tropische storm over ons tentje. Het luifeltje wat we aan de zijkant van de auto hebben beschermd ons tegen een voorjaarsbuitje in Nederland, maar hier laat ie het toch afweten. Binnen een mum van tijd staan we tot onze enkels in het water en moet een van ons ín de daktent gaan liggen om deze op zijn plaats te houden. Daarna eten we gezellig op ons voorstoelen de kant-en-klaar pasta’s van Knorr, pure romantiek.

Lente in Afrika
Lente in Afrika

Maar het is vooral genieten! Terwijl ik dit schrijf, staan de aardappeltjes op voor de salade nicoise van vanavond (we moeten terug naar die schijf van vijf!). Marijn is met de verrekijker op pad. En uit het hele kleine stroompje water op een kleine 30 meter van onze kampeerplek komen zojuist 2 hippo’s tevoorschijn. Botswana is werkelijk prachtig!

13 gedachten over “Botswana

 1. On-topic:
  Coach Frank de Boer is blij dat Ajax met een zeer fitte selectie op weg gaat naar de laatste twee wedstrijden voor de winterstop, donderdag thuis in de KNVB-beker tegen Vitesse en zondag in de competitie bij Excelsior.

  Selectie Ajax voor bekerduel met Vitesse:

  Van Rhijn
  Veltman
  Moisander
  Van der Hoorn
  Klaassen
  Kishna
  Riedewald
  Andersen
  Milik
  Schöne
  El Ghazi
  Cillessen
  Denswil
  Serero
  Viergever
  Ligeon
  Zivkovic
  Boer

  Off-topic:
  Joran, ze hebben je op de foto gezet!

 2. Wat een feest om jullie verhalen te lezen en te zien dat jullie intens genieten. Zelf was ik vorige week in Kaapstad, ook super, maar ik krijg toch weer de kriebels als ik jullie safari-avonturen lees. Misschien wel het meest bijzondere reisavontuur wat er is, safari. Fijne kerstdagen , geniet van alle moois om je heen en een goeie reis verder. Groeten uit Maarssen van Hans en Pia

 3. Hoi jullie twee,
  Wat een mooie spannende verhalen.
  Zo beleef je nog eens wat.
  Vanuit een nat Rijsbergen:fijne Kerst (voor wat het waard is in dat verre Afrika) en geniet ze.
  Groetjes
  Johan en Ellie

 4. Lieve kids, wat een avontuur weer, ben blij jullie stem net even gehoord te hebben en zeeeeker na het beschreven avontuur met de bijziende Rolo fan.
  Geniet met Thom en Claire en liefs vanuit een druilerig Maarssen.
  Dikke kus

 5. Ik lig een een deuk om jullie olifanten avontuur, hilarisch! Vooral de gordel aandoen en onderuitzakken vind ik echt een helden daad haha! Nog een tip als je de hippo op het land aantreft; laat de weg naar het water direct vrij, dat is zn vluchtroute! Nog even genieten van het prachtige Chobe en dan richting het mooie Zambia, geniet ervan samen!
  Veel liefs Mathijs en Anouk! X

 6. Hey tof om van jullie te horen, wij zijn even terug thuis tot 15 jan, even eindejaar vieren met onze geliefden.
  Dan trekken we terug naar Marokko en rijden we verder Zuidwaarts. Op de site staat het reisverslag en foto’s van Marokko.
  groetjes en fijn einde jaar….

 7. Die pasta’s van Knorr zijn lekker he? Hebben wij ook… 🙂 We hebben heerlijk gelachen om jullie olifantenavontuur en zijn jaloers op alle natuur en wilde dieren die jullie daar zien! Groetjes uit Togo

 8. Oh lieve Arjan en Marijn,

  Wat een avontuur, wat een geweldig verhaal weer!
  Ik geniet enorm van jullie avonturen en humoristische schrijfstijl!
  Botswana klinkt als super mooi en bijzonder.
  Fijne dagen in het Afrikaanse, hopelijk hebben jullie genoeg gezelschap en gezelligheid.

  Liefs van ons!

  xxx Karlijn & co

 9. Lieve Ar en Marijn, wat een geweldig verhaal weer! Al lezende zien wij het al helemaal voor ons en dan wetende dat dit nog niet maar een deel is van wat jullie echt meemaken. Geniet de komende weken samen met Claire en Thom in Zambia en wij wensen jullie een “warme “kerst “, Liefs, René en Margareth

 10. Wat een feest iedere keer om jullie verhalen te lezen.
  Zo leuk en zo fantastisch dat jullie geregeld hebben dat Ellen jullie kant op komt. Zo leuk voor haar.

  En Arjan, je bent je beroep mis gelopen………

  Dikke kus en alvast ook voor jullie fijne kerst.

 11. Wat een mooi verhaal weer!! Zie jullie al helemaal zitten in de auto!
  Fijne feestdagen in Afrika, al is voor jullie, volgens mij, nu iedere dag een ‘feestdag’. 😉
  Liefs, Renate

 12. Prachtige verhalen, een feest om te lezen.
  Wij ook bijna op vakantie, grasmaaiers gaan mee. Het wordt vast gezellig.
  Voor jullie een bijzondere Kerst en alvast veel goeds gewenst voor 2015!
  Liefs Simone

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *